5 nasvetov za izboljšanje vaše tehnike pipetiranja

Predstavljamo vam 5 nasvetov, kako poskrbeti za ustrezno rokovanje in s tem izboljšati postopek pipetiranja.
5 nasvetov za izboljšanje vaše tehnike pipetiranja

Postopek pravilnega pipetiranja je precej obširna tematika, s katero se ukvarjajo številni raziskovalci na področju naravoslovja ter ostali laboratorijski delavci, ki se s pipetiranjem srečujejo pri rednem delu. Pri postopku pipetiranja naj omenimo nekaj dejavnikov, ki vplivajo na doziran končni volumen. To so pogoji okolja, temperaturna prilagoditev pipete in vzorca, ustrezna uporaba tipsa ter rokovanje s pipeto.

V nadaljevanju vam predstavljamo 5 nasvetov, kako poskrbeti za ustrezno rokovanje in s tem izboljšati postopek pipetiranja.


1. Predizpiranje / omočenje tipsa

Pred pričetkom pipetiranja dvakat oz. trikrat omočimo tips, da se na steni tipsa ustvari prevleka. S tem se tips tudi temperaturno prilagodi vzorcu, ki ga želimo pipetirati.


2. Globina potopitve tipsa

Globina potopitve tipsa je zelo pomembna, saj lahko ustvarjen tlak v samem tipsu povzroči zajem prevelike količine tekočine vzorca. Za pipete s prostornino do 100 µL je priporočljiva potopitev tipsa do 3 mm, za pipete višjih volumnov pa je priporočljiva potopitev tipsa od 3 do 6 mm.


3. Ustrezen kot pipetiranja

Pri zajemanju vzorca je zelo pomemben kot potopitve tipsa. Položaj pipete mora biti čim bolj vertikalen in naj ne bo večji od 20 stopinj. Večji kot lahko povzroči zelo nenatančen zajem vzorca, saj bo volumen zajete tekočine večji od želenega.


4. Enakomeren ritem pipetiranja

Ritem pipetiranja naj bo umirjen in ves čas enak. Izogniti se je potrebno sunkovitim zajemom in izpustom vzorca, saj bodo tako doziranja zelo nenatančna, hitro pa so lahko v tipsu prisotni tudi zračni mehurčki, ki bodo dodatno otežili natančnost pipetiranja.


5. Temperaturna prilagoditev pipete, tipsa in vzorca

Na doziran volumen ima velik vpliv temperatura okolja, vzorca, pipete in tudi tipsa. Pred pričetkom pipetiranja je potrebno poskrbeti za ustrezno temperaturno stabilizacijo vseh elementov, ki jih bomo pri delu uporabljali. Temperature razlike lahko vplivajo na raztezanje oz. krčenje materiala, kar lahko privede do neustrezno doziranih volumnov. Priporočljiv stabilizacijski čas je vsaj dve uri pred pričetkom pipetiranja.


Potrebujete še kakšen nasvet ali strokovno pomoč? Kontaktirajte nas in z veseljem vam bomo svetovali.

Stopite v stik z nami


Nazaj na seznam