Brezskrbno merjenje krvnega tlaka tudi doma

Krvni tlak je glavni pokazatelj našega zdravstvenega stanja, zato je nakup merilnika krvnega tlaka za domačo uporabo vsekakor smiselna odločitev. Z merjenjem krvnega tlaka lahko pravočasno odkrijemo morebitna odstopanja, ki vodijo v razvoj bolezni srca in ožilja.
Brezskrbno merjenje krvnega tlaka tudi doma

Katere vrste merilnikov krvnega tlaka poznamo?

Na tržišču se pojavljajo najrazličnejši merilniki krvnega tlaka, ki se med seboj razlikujejo po načinu delovanja. Poznamo tri vrste merilnikov krvnega tlaka:

  • živosrebrni merilniki,
  • aneroidni merilniki in
  • elektronski merilniki.

Delovanje merilnikov je lahko ročno, polavtomatsko in avtomatsko. Pri ročnem delovanju ročno napolnimo manšeto in izpuščamo zrak s pomočjo izpustnega ventila. Med ročne merilnike spadajo živosrebrni in aneroidni merilniki. Pri polavtomatskem delovanju manšeto napolnimo ročno, izpust zraka pa poteka samodejno. Pri avtomatskem delovanju pa merilnik samodejno opravi tako polnjenje manšete kot izpust zraka. Polavtomatski in avtomatski način delovanja je značilen za elektronske merilnike.


Ali ste vedeli?

Pri merjenju krvnega tlaka pogosto najdemo oznako RR. Oznaka predstavlja priimek italijanskega pediatra Riva-Roccija, ki je izumil metodo merjenja krvnega tlaka s pomočjo živega srebra.


Na kaj moramo biti ob nakupu pozorni?

Ustrezne oznake

Merilniki krvnega tlaka spadajo med medicinske pripomočke, zato morajo v skladu z Zakonom o medicinskih pripomočkih ter Zakonom o meroslovju vsebovati ustrezne oznake, kot sta CE in štirimestna oznaka priglašenega organa ali oznaka odobritve tipa. S tem proizvajalec zagotavlja, da je merilnik skladen z vsemi zahtevami in predpisi, ki jih narekuje zakonodaja.

Ustrezna velikost manšete

Manšete so običajno na voljo v treh velikostnih razredih. Pomembno je, da pri nakupu preverimo ustrezno velikost za naš obseg nadlahti, saj lahko uporaba neustrezne manšete vodi do napačnih meritev.


Zaupajte v pravilno delovanje merilnika!

Priporočamo, da po opravljenem nakupu preverite pravilno delovanje merilnika, in si zagotovite njegovo brezskrbno uporabo. Prav tako priporočamo redno pregledovanje in servisiranje v obdobju dveh let. Merilnik lahko kadarkoli prinesete v naš laboratorij, kjer smo kot kontrolni organ akreditirani za izvajanje meritev za področje krvnega tlaka. Naši strokovnjaki bodo preverili natančnost kazanja in merilnik servisirali, v kolikor bo to potrebno.


Če se odločate za nakup merilnika ali pa merilnik že imate in niste prepričani v pravilno delovanje, nas kontaktirajte na 03 428 18 00 ali info@alba-ce.com, naše osebje vam bo z veseljem na voljo. Lahko se tudi osebno oglasite pri nas, s seboj pa ne pozabite prinesti vašega merilnika.Nazaj na seznam