Dozatorji za najzahtevnejše aplikacije

Nov mejnik visoko natančnega gravimetričnega doziranja v eksplozijsko ogroženih okoljih.
Dozatorji za najzahtevnejše aplikacije

Področje gravimetričnega doziranja praškastih snovi je precej kompleksno področje, saj so delci, zaradi svojih fizikalnih lastnosti precej težko obvladljivi. Prav tako zaradi vpliva različnih dejavnikov, kot so nehomogena struktura doziranega materiala, okoljski vplivi, visoka resolucija sistema in majhna ciljna mase, prihaja do anomalij, kjer tok materiala na poti do ciljne vrednosti variira. Tehtanje in doziranje na mili ali pa celo na mikro gram natančno je zato zelo oteženo in predstavlja uporabnikom velik izziv, predvsem v eksplozijsko ogroženih okoljih.

Naše znanje in izkušnje s področja tehtanja smo zato usmerili v razvoj visoko natančnih gravimetričnih dozatorjev za sipke in nesipke praške ter granulate, primerne za uporabo tudi v eksplozijsko ogroženih okoljih (IECEx certifikat). V okviru projekta, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, smo zasnovali družino dozatorjev, z vgrajeno inteligentno senzoriko in adaptivnim krmilnim sistemom, ki omogoča zelo natančno doziranje majhnih količin praškastih snovi.


Način delovanja

Gravimetrični dozatorji v večini primerov temeljijo na loss-in-weight tehnologiji, kar pomeni, da je zalogovnik nameščen na merilnih celicah, ki merijo porabo materiala med doziranjem. Kadar gre za zelo majhne količine doziranega materiala (npr. 400 mg) in visoko kakovost končnega produkta, tovrstna tehnologija ni dovolj. Prisluhnili smo našim kupcem in razvili rešitev, ki da uporabniku točen podatek o količini materiala pri posameznem doziranju, saj stehta vsako doziranje posebej. Na ta način je  zagotovljena popolna kontrolo nad količino doziranega materiala in kakovostjo končnega produkta.

Inteligentni samoučeči krmilni sistem zagotavlja visoko natančnost v celotnem območju doziranja, saj podajalnik avtomatsko spremeni hitrost doziranja, ko zazna spremembo v pretoku materiala. V kolikor je dozirana masa prenizka, jo sistem avtomatsko doda s popravkom, v kolikor pa je previsoka oz. je izven tolerančnega območja, pa jo izloči z izmetom. S tem se izognemo morebitnim zastojem v proizvodnji in omogočimo nemoten proces. Sistem omogoča večjo varnost v proizvodnjah, kjer imajo opravka z nevarnimi ali eksplozivnimi praškastimi snovmi ter večji nadzor nad dozirano količino in posledično porabo snovi.

Vsi modeli dozatorjev so primerni tako za laboratorijska kot industrijska okolja, saj so uporabni samostojno ali pa so vključeni v proizvodno linije in krmiljeni preko PLC.

 

Prednosti

  • Samoučeči krmilni sistem, ki omogoča natančnost doziranja 0,2 – 1% v celotnem območju doziranja, zagotavlja večji prihranek pri doziranju dragih materialov
  • Zaščita za eksplozijsko ogrožena okolja: II 2 D / - III C T125°C (IECEx certifikat)
  • Popolna kontrola nad kakovostjo končnega produkta in dodatno varovalo - izmet neustreznih doziranj
  • Fluktuacije v gostoti materiala ne vplivajo na rezultat doziranja
  • IIOT (industrial internet of things) povezava


Modeli dozatorjev

  • Continuum: Kapaciteta: 30 - 6000 g/h, za kontinuirano doziranje praškov z velikostjo delcev od 10 mikronov dalje.
  • Mikro: Kapaciteta: 0,400 - 2g, za sipke praške.
  • Mili: Kapaciteta: 2 - 100g, za sipke praške in granulate.
  • Duplex: Kapaciteta: 50 - 200g, za sipke praške in granulate z možnostjo izmeta slabih doziranj.


Prilagojen vaši aplikaciji

Vsak dozator je izdelan po meri uporabnika, kar omogoča veliko fleksibilnost in prilagoditve specifičnim potrebam vsakega uporabnika, s čimer je zagotovljeno izvajanje natančnih meritev v vseh vejah proizvodnih procesov. Ker stremimo k upoštevanju okoljskega vidika, so komponente dozatorja plod naše lastne proizvodnje.

Želite izvedeti več? Poglejte si video predstavitve posameznih modelov dozatorjev na https://alba.si/izdelki/dozatorji.


Stopite v stik z nami

Nazaj na seznam