Kako izbrati ustrezen analizator vlage?

Za mnoge industrijske panoge je analiza vlage v proizvodnih procesih ključnega pomena. Podjetja morajo upoštevati stroge standarde o vsebnosti vlage v svojih izdelkih, še zlasti to velja za farmacevtsko, kemično in živilsko industrijo.
Kako izbrati ustrezen analizator vlage?

Izbira ustreznega analizatorja vlage je torej izjemno pomembna za zagotovitev optimalne vsebnosti vlage ter s tem stabilnosti in trajnosti izdelka. Analizatorji vlage se med seboj razlikujejo, saj tudi v posameznih industrijah obstajajo različne zahteve glede na razdelek, ponovljivost, temperaturno območje in druge specifikacije, ki jih oprema mora zagotavljati za maksimalno učinkovitost. Zato smo za vas pripravili nekaj priporočil, ki jih je dobro upoštevati pred nakupom:


           1. Izbira ustreznega tipa analizatorja vlage

Analizatorji vlage preračunavajo vsebnost vlage z različnimi metodami kot so termogravimetrija, spektroskopija ali kemična konverzija. Termogravimetrični analizatorji določajo količino vlage z metodo izhlapevanja ob segrevanju vzorca. Za bolj specifične aplikacije je ustreznejša oprema, ki deluje na način kemične konverzije. Tovrstni analizatorji vsebujejo nevarna topila, zato je pomembno, da z njimi upravlja izkušeno osebje.


           2. Sestavni deli

Običajno je analizator vlage sestavljen iz grelnika, precizne tehtnice, nadzorne plošče in prikazovalnika. Oprema pa lahko vsebujejo dodatne komponente, kot so držalo za vzorčno posodo, vzorčna posoda, filter iz steklenih vlaken, funkcije shranjevanja podatkov in povezovalni vmesnik. Poleg tega pa imajo analizatorji vlage vgrajene naslednje tehnologije sušenja: infrardeče sevanje, halogenski grelnik, sušenje po principu sušilnika in sušenje z mikrovalovi. Najpogostejši so halogenski in infrardeči grelniki, pri čemer halogenski delujejo hitreje.


           3. Merilno območje

Razdelek se nanaša na najmanjšo enoto meritve, ki se prikaže na zaslonu. Odčitki so običajno prikazani v gramih in odstotkih vlage. Večina analizatorjev vlage prikaže vrednost na 0,01 % ali na 0,001 g natančno. V panogah, ki zahtevajo izjemno nizko vsebnost vlažnosti svojih produktov, pa so primernejši merilniki vlage, ki prikažejo vrednosti na 0,0001 g ali 0,001 % natančno.


Predstavili smo vam zgolj nekaj ključnih usmeritev, vendar so za izbiro ustreznega analizatorja vlage pomembni še drugi dejavniki, kot so npr. ponovljivost, velikost vzorca, temperaturno območje, način sušenja, način izklapljanja enote in posebne zahteve posamezne industrijske panoge. Za vse podrobnosti so vam na voljo naši izkušeni strokovnjaki, ki vas bodo z individualnim pristopom usmerili k izbiri ustrezne merilne opreme.


Nazaj na seznam