Merilniki tlaka v pnevmatikah

Kontrolni organ Alba je razširil obseg akreditacije in po novem nudi overitve vseh vrst elektronskih in mehanskih merilnikov tlaka v pnevmatikah do 15 barov.
Merilniki tlaka v pnevmatikah

Zakaj je pomemben tlak v pnevmatikah?

Tlak v pnevmatikah vpliva na številne pomembne značilnosti zmogljivosti vozila, kot so: udobje v vožnji, stabilnost, varno zavijanje in zavorni oprijem. Vožnja z neustreznim tlakom v pnevmatikah bo negativno vplivala na eno ali več značilnosti, zato je priporočljivo, da ga redno preverjate in s tem zagotovite optimalno delovanje vozila.

Previsok tlak bo vplival na stabilnost vozila zlasti, če hitro zapeljete v ovinek. Podobno je pri prenizkem tlaku, le da je v tem primeru tudi poraba goriva višja, pnevmatike pa se hitreje obrabijo. Prenizek tlak vpliva tudi na podaljšanje zavorne razdalje, kar je lahko še posebej nevarno v dežnih in snežnih razmerah, ko je potrebno hitro ustaviti.

Kakšen je priporočljiv tlak v pnevmatikah?

Oznaka tlaka, ki ga najdemo na boku pnevmatike, je maksimalni tlak za mrzle gume (44 psi ali 300 kpa ali 3 bar na naslednji fotografiji). Ustrezen tlak za pnevmatike vašega avtomobila je naveden na nalepki, ki se nahaja na robu voznikovih vrat. Priporočeni tlak temelji na skupni teži in velikosti vašega vozila, zmožnosti vlečne teže in priporočeni velikosti pnevmatik. Določi ga proizvajalec vozila, z namenom, da bo vaša vožnja varna in udobna.

Kako pogosto kontrolirati tlak v pnematikah?

Od leta 2014 so vsi novi avtomobili opremljeni s sistemom za nadzor nad zračnim tlakom v pnevmatikah (TMPS), ki vas opozori, ko tlak pade pod ustrezno vrednost. Če vaš avto nima omenjenega sistema, je priporočljivo, da tlak vsaj enkrat mesečno kontrolirate sami in s tem zagotovite optimalne zmogljivosti vaših pnevmatik v vseh razmerah.


Stopite v stik z  nami
Nazaj na seznam