Meritve na področju odpadnih voda

Meritve na področju odpadnih voda, bolje poznane pod besedo monitoringi, so namenjene preverjanju kakovosti odpadnih voda, ki se zbirajo v komunalnih in industrijskih čistilnih napravah.

Meritve na področju odpadnih voda

Princip merjenja pretoka v odprtih kanalih temelji na podlagi oddajanja in sprejemanja ultrazvočnega valovanja, s pomočjo Dopplerjevega principa pa poteka merjenje hitrosti vode. 

Za merjenje količine pretečene tekočine odpadnih voda se najpogosteje uporabljata dva tipa merilnikov pretoka, ki se razlikujeta po načinu montaže. Tako poznamo merilnike pretoka s priključenimi sondami, ki merijo pretok brezkontaktno, in kontaktne merilnike pretoka. Brezkontaktne sonde so nameščene nad kanalom in merijo nivo vode v kanalu, nato pa iz ustrezne enačbe za določeno obliko kanala preračunajo trenutno vrednost pretoka. Kontaktni merilniki pa se namestijo neposredno v kanal, nato pa iz pridobljenih podatkov o hitrosti in nivoju tekočine izračunajo pretok.

Kot kalibracijski laboratorij smo akreditirani za izvajanje kalibracij merilnikov pretoka v odprtih kanalih, namenjenih merjenju pretoka odpadnih voda. Merilno sondo namestimo v naš pretočni sistem, kjer simuliramo obratovalne pretočne pogoje čistilne naprave. S pomočjo referenčnega merilnika določimo odstopanje kazanja. 

Če želite izvedeti še več kalibracijah merilnikov pretoka, nas pokličite na 03 428 1800 ali nam pošljite vprašanje na info@alba.si. Naši strokovnjaki so vam z veseljem na voljo.Nazaj na seznam