Pravilno merjenje krvnega tlaka doma

Meritve krvnega tlaka doma so zelo pomembne, saj nam omogočajo redno spremljanje našega zdravstvenega stanja. Vendar se nam pogosto pojavi vprašanje, kako lahko doma zagotovimo natančne in zanesljive meritve, ki jih bo za orientacijo lahko uporabil tudi naš osebni zdravnik?
Pravilno merjenje krvnega tlaka doma
  • Uporabite klinično validiran merilnik

Klinično validiranje je uradna študija, pri kateri se natančnost merilnika krvnega tlaka primerja z meritvami referenčnega kliničnega merilnika. V te namene na pacientu uporabljajo živosrebrni manometer in stetoskop. Klinično validacijo sestavljajo tri komponente, in sicer uporaba sodobnih postopkov, neodvisna verifikacija natančnosti ter objava v strokovno pregledanih revijah.

  • Manšeta naj bo pravilne velikosti

V primeru da imate premajhno manšeto, bo vrednost krvnega tlaka umetno narastla, če pa je manšeta prevelika, so lahko izmerjene vrednosti nižje od dejanskih. Pravilno velikost manšete določite tako, da roko spustite prosto ob telo ter izmerite obseg nadlahti na sredini med ramo in komolcem

  • Upoštevajte vplive na meritev

Trideset minut pred merjenjem odsvetujemo telovadbo, kajenje, pitje alkohola, kave ali drugih kofeinskih napitkov. Mirno sedite od 5 do 10 min in se sprostite.

  • Pravilno izvedite meritev

Sedite vzravnano z neprekrižanimi nogami in s celotnima stopaloma na tleh. Manšeto si namestite na levo roko ali zapestje (razen če vam je zdravnik svetoval drugače).

Manšeto si namestite na sredino med ramo in komolec ter jo dobro zategnite, hkrati pa naj bo med roko in manšeto še vedno za dva prsta prostora. Zračno cevko na notranji strani roke obrnite tako, da bo oznaka položaja arterije poravnana z vašo brahialno arterijo. Roka naj počiva na mizi v višini srca z navzgor obrnjeno dlanjo. V primeru, da si merite krvni tlak merite na zapestju, dlan obrnite navzgor, trdno pritrdite manšeto, zgornji rob naj bo poravnan z gubo na zapestju. Skrčite roko v komolcu, da bo zapestje v višini srca.

Pritisnite tipko za začetek merjenja. Med meritvijo ne govorite, se ne premikajte in ne jejte. Vsaka od teh aktivnosti lahko vpliva na rezultat meritve.

Če imate dodatna vprašanja glede merilnika ali samega izvajanja meritev, so vam naši strokovnjaki z veseljem na voljo.


Nazaj na seznam