SILA - Nova akreditirana veličina v našem laboratoriju

V mesecu septembru smo svojemu obstoječemu obsegu akreditacije mehanskih veličin, dodali novo področje – področje SILE.
SILA - Nova akreditirana veličina v našem laboratoriju

Vedno strožje zakonodaje in standardi nam narekujejo ostre smernice za doseganje zahtevane kakovosti končnih produktov, zato je kalibracija merilne opreme v različnih tehnoloških procesih, ključnega pomena za vzdrževanje učinkovitega sistema kakovosti. Kakovostni pregled merilne opreme, v skladu z zahtevami standardov, lahko zagotovimo le z akreditiranimi metodami. V našem laboratoriju se trudimo, da sledimo trendom povpraševanja po želenih kalibracijah najrazličnejše opreme in tako vedno znova širimo svoj akreditacijski obseg zmogljivosti. Pri tem stremimo k čim natančnejšim metodam določanja odstopanja merila, s čim manjšo merilno negotovostjo.

Merilniki sile oz. silomeri se uporabljajo v različnih tehnoloških panogah, kot so strojne, papirne, farmacevtske, gradbene in avtomobilske industrije. Poznamo dva načina merjenja sile, in sicer povzročanje sile z vlečenjem ter povzročanje sile na stisk oz. tlak.

Na področju kalibracije merilnikov sile, smo se akreditirali za tlačne merilnike in pretvornike sile. Med tlačne merilnike in pretvornike spadajo različni dinamometri in naletne zavore. Dinamometri so najbolj poznani kot mehanski merilniki sile, s katerimi lahko merimo moč oprijema in funkcionalnosti rok. Takšni merilniki se največkrat uporabljajo v zdravstvu za namen diagnostike. Poznamo pa tudi dinamometre, ki se uporabljajo v avtomobilskih panogah. Le-ti se uporabljajo pri izvajanju tehničnih pregledov motornih vozil, za merjenje sile zavornih elementov. V sklopu tehničnih pregledov se pregledujejo tudi naletne zavore. Naletne zavore so mehanske naprave, ki omogočajo zaviranje prikolice in zagotavljajo ustrezno nosilnost za prevoz težjih bremen.

V sklopu našega akreditiranega obsega tlačnih merilnikov sile vam ponujamo kalibracije, v območju od 10 N do 1200 N. Kalibracijo izvajamo po internem kalibracijskem postopku, ki povzema zahteve vodila DKD-R 3-3 (2010), Kalibrierung von Kraftmessgeräten. Merilnike sile lahko kalibriramo tako v našem laboratoriju, kot tudi na terenu pri vas. V primeru, da ima merilo preveliko odstopanje, vas takoj obvestimo in se dogovorimo za morebitno prenastavitev kazanja ali servis. Po izvedeni kalibraciji pripravimo akreditiran kalibracijski certifikat po ISO 17025, do katerega je možno dostopati preko spleta, lahko pa ga posredujemo v natisnjeni obliki.


Več informacij

V kolikor potrebujete kalibracijo merilnika sile ali pa imate kakršna koli vprašanja, nas lahko kadarkoli kontaktirate preko telefonske številke 03 428 18 00 ali elektronske pošte info@alba-slo.si. Naše osebje vam bo z veseljem na voljo. V primeru, da se odločite za izvajanje storitev kalibracije in kontrole pri nas, bomo vašo opremo vpisali v naš informacijski sistem, kjer bomo vodili evidenco zapadlosti rokov. Tako vas bomo pravočasno obvestili o bližajočem se izteku veljavnosti kalibracije.Nazaj na seznam