Nakup nove tehtnice - na kaj bodite pozorni

Ko se odločate za nakup nove tehtnice, morate biti pozorni na kar nekaj dejavnikov, ki vplivajo na izbiro prave tehtnice. Da bo odločitev lažja, so vam naši strokovnjaki pripravili nekaj smernic.
Nakup nove tehtnice - na kaj bodite pozorni

Preden začnete z iskanjem ustrezne tehtnice, je potrebno definirati sledeče:

  • Kaj boste tehtali in kakšen je namen tehtanja?
  • Kako natančno želite tehtati?
  • Kakšno je okolje v katerem boste tehtali?
  • Kakšno dokumentacijo o ustreznosti delovanja tehtnice potrebujete?


Namen tehtanja

Odgovor na vprašanje kaj boste tehtali in kakšen je namen tehtanja, predstavlja osnovo za izbiro ustrezne skupine tehtnic. Glede na namen delimo tehtnice na overljive in neoverljive.

Overljive tehtnice so zakonska merila, ki se uporabljajo za merjenje na področjih varovanja zdravja ljudi in živali, varstva okolja in splošne tehnične varnosti, prometa blaga in storitev ter v postopkih pred upravnimi in pravosodnimi organi. Takšne tehtnice morajo izpolnjevati meroslovne zahteve, ki so določene s predpisi in vsebujejo ustrezne oznake. Pred nakupom se morate tako prepričati, da takšna tehtnica izpolnjuje vse ustrezne zahteve in je skladna z namenom uporabe. Neoverljive tehtnice za razliko od overljivih ne izpolnjujejo zakonskih predpisov, saj glede na namen tehtanja to ni potrebno. Služijo predvsem za izvajanje kontrolnega tehtanja, kot so na primer vmesna preverjanja mase izdelkov med proizvodnim procesom, lahko pa so namenjene zgolj za preprosta tehtanja, ki niso povezana z zakonskimi postopki.


Natančnost tehtanja

Tehtnice delimo v štiri točnostne razrede, glede na natančnost tehtanja. Pri izbiri karakteristik tehtnice morate vedeti kakšni bosta minimalna in maksimalna količina tehtanja ter kako natančno ju želite stehtati. Pri tem morate seveda imeti realna pričakovanja tehtanja in nekako logično povezati nosilnost tehtnice z resolucijo, predvsem pri večjih nosilnostih. Na podlagi teh parametrov lahko izberete ustrezno nosilnost tehtnice (Max) in razdelek tehtanja (d) ter določite število preskusnih razdelkov (e).

Ko je tehtnica dana v uporabo, je predvsem pri natančnejših tehtnicah priporočljivo dnevno preverjanje točnosti kazanja z uporabo kalibriranih kontrolnih uteži. S tem spremljamo ustreznost delovanja tehtnice in se izognemo morebitnim napakam tehtanja.

Pogoji okolja

Na natančnost tehtanja vplivajo tudi pogoji okolja, v katerih izvajate tehtanje. Tehtnice višjih točnostnih razredov so zelo občutljive na temperaturo in vlago v prostoru. Prav tako na natančnost merjenja vplivajo tresljaji okolja in prepih. Zato je potrebno pri namestitvi tehtnice v prostor poskrbeti za kontrolirane temperaturne pogoje, kjer je to potrebno. Prav tako je potrebno poskrbeti za stabilnost mize, katera naj bo iz materiala, ki blaži tresljaje okolice. Tehtnice, ki so nižjega točnostnega razreda, so na omenjene dejavnike manj občutljive, saj je tudi natančnost tehtanja bolj groba. Prav tako so narejene iz materialov, ki so odporni na zunanje vplive, zato so primerne tudi za uporabo na prostem.


Dokumentacija

Vsaka tehtnica mora ob nakupu vsebovati dokumente o ustreznosti delovanja oz. o skladnosti. Ustreznost delovanja tehtnice se potrdi z izvedbo postopka kalibracije ozkontrole / overitve.

Pri izvedbi overitve se ugotavlja skladnost tehtnice z določenimi predpisi in zakonodajo, pri čemer se izda dokument, ki potrjuje skladnost. Postopek prve overitve običajno že zagotovi proizvajalec ali njegov pooblaščeni zastopnik, opraviti pa se mora preden gre merilo v promet ali se začne uporabljati. Pri izvedbi kalibracije pa se preverja kazanje tehtnice. Kot rezultat se poda pogrešek kazanja tehtnice s pripadajočo merilno negotovostjo merjenja, izda pa se certifikat o kalibraciji.


Še niste povsem prepričani, kakšna tehtnica bi bila prava za vas?

Nakup nove tehtnice vključuje kar nekaj zahtev, ki jih je potrebno vedeti, če želite zajeti natančnost in funkcionalnost tehtanja. Pri izbiri ustrezne tehtnice in načrtovanju tehtalnega procesa vam lahko pomagajo naše dolgoletne izkušnje in usposobljeno osebje, predvsem s področja tehtanja, zato nas lahko kadarkoli kontaktirate. Pokličite nas na 03 428 18 00 ali nam pišite na info@alba-ce.com, kjer vam bomo z veseljem svetovali.Nazaj na seznam