Tehtnice za vozila - kako jih vzdrževati?

Nepravilno delovanje tehtnice za vozila ima lahko številne posledice - od denarnih izgub zaradi napačnega zaračunavanja materiala do ogrožanja varnosti v cestnem prometu na račun previsoke teže vozila. V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj enostavnih preventivnih ukrepov za pravilno delovanje vaše tehtnice.
Tehtnice za vozila - kako jih vzdrževati?

Na tehtnici ni tovornjaka, je povsem prazna, indikator pa kaže težo. Tehtnico ste poskušali ničlirati, vendar ne gre. Merilne celice niso okvarjene in tudi ostale komponente delujejo brezhibno. Vam je to poznana situacija?


Kje je težava?

Razlog je najpogosteje v tem, da so se pod tehtnico in okoli nje nabrali umazanija, blato in drugi odpadki, zaradi česar tehtnica »nasede«. Glavna posledica tega je, da tehtnica ne kaže več točno, poleg tega je ni več možno ničlirati.


Kako pogosto čistiti tehtnico?

Periodo čiščenja tehtnice določi uporabnik sam, glede na naravo dela in okoljske dejavnike. Še posebej so pomembni prehodi med letnimi časi, saj se sestavni deli tehtnice različno odzovejo na temperaturne spremembe (krčenje, raztezanje), kar lahko v kombinaciji z nabrano umazanijo pripelje do večjih poškodb tehtnice in posledično visokih stroškov servisiranja. Redno čiščenje tehtnic v izpostavljenih okoljih, kot so npr. deponije, peskokopi, bistveno pripomore k podaljšanju njihove življenjske dobe.

  • Dnevna rutina: Vizualni pregled tehtnice

Z vizualnim pregledom površine tehtnice pred zagonom oz. prvim tehtanjem preverite, ali je prostor med tehtnico in temeljem prepusten. Tehtnica mora imeti prosti hod - zibanje. Tehtnica mora ob vklopu na indikatorju kazati 0 kg. V primeru, da ima tehtnica vgrajene gumijaste trakove, ki preprečujejo, da bi večji kosi padli med tehtalno površino in temelj tehtnice, preverite ali je trak pravilno nameščen.

  • Tedenska rutina: Test »začetek – sredina – konec«

Pri tem testu gre za hitro izvedbo ekscentrične obremenitve tehtnice. Vozilo, ki mora biti krajše od polovice dolžine celotne tehtnice in z maso vsaj polovico njene nosilnosti (v kolikor je to mogoče), se stehta na začetku, na sredini in na koncu mosta. Mase med posameznimi segmenti ne smejo odstopati za več kot 2 razdelka na tehtnici.

  • Mesečna rutina: Visokotlačno pranje

Pri visokotlačnem pranju bodite posebej pozorni, da temeljito sperete stene temeljev. Preglejte tudi kakšno je stanje temeljev tehtnice, ali so vidni znaki poškodb robnega traka temeljev oz. okruški pri nadzemni montaži.

Poleg tega naredite primerjavo rezultatov testiranja »začetek-sredina-konec« glede na predhodni mesec. V kolikor prihaja do razlik med posameznimi segmenti za več kot 2 razdelka, je potrebno izvesti naravnavanje tehtnice.


Potrebujete še kakšen nasvet ali strokovno pomoč? Naša izkušena ekipa se bo z veseljem odzvala.

Stopite v stik z nami


Nazaj na seznam